We weten inmiddels allemaal dat er aan teveel en te lang zonnebaden risico’s kleven. Voor kleine kinderen zijn er nog een aantal zaken waar we best extra rekening mee houden. Dit vooral om de nadelige gevolgen die ze op lange termijn kunnen oplopen.
Kinderhuid
Teveel UV-straling op jonge leeftijd kan namelijk leiden tot een grotere kans op huidkanker later. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat wie in zijn kindertijd meer dan drie keer flink verbrand is geweest, later vijf maal meer kans heeft op huidkanker.
Daarbij komt ook dat de natuurlijke zelfbeschermingstijd van een kinderhuid het slechts vijf tot tien minuten uithoudt. De kans op verbranding is dus erg groot. Hierbij enkele praktische tips en reminders om ervoor te zorgen dat jouw kind maximaal beschermd is. Sommige tips zijn evident, maar het is soms handig om ze even op een rijtje te hebben.
Zontips
- Gebruik een zonnebrandcrème speciaal voor kinderen, met minimaal factor 30. Voor jonge baby’tjes een zeer hoge beschermingsfactor van 50 of 50+ om de huid optimaal te beschermen.
- Als je kind een zeer lichte of een nogal gevoelige huid heeft, kies dan een product dat speciaal ontwikkeld is voor intolerante huidtypes.
- Herhaal het insmeren elke 2 uur, zeker vlak na het zwemmen en na het afdrogen. De eerste laag smeer je best in 20 min. vóór het kind in de zon gaat.
- Bouw de zonnetijd voor kinderen de eerste dagen langzaam op.
- Doe kleintjes altijd een petje of een hoedje op, ook in de schaduw. Dit beschermt de tere hoofdhuid en het nekje.
- Schouders, nek, neus en oren verbranden snel en hebben dus extra bescherming nodig.
- Laat kinderen regelmatig even in de schaduw zitten om even af te koelen.
- Zorg dat er voldoende gedronken wordt, om de vochtbalans op peil te houden.
- Als een kind verbrand is, zie je dat meestal pas na 12 tot 14 uur aan een roze verkleuring, blijf dus alert.
- Smeer kinderen die uit het water komen direct weer in met een speciaal zonnebrandproduct voor kinderen. Was het water zout? Spoel ze dan eerst af met zoet water. Opgedroogde zoutkristallen werken in de zon namelijk als brandglas.